Opustený detský domov – Modrý Kaštieľ obec Necpaly

26. mája 2017, exploringwolf, Urban Exploration
Aj tento krát som Vám spracoval video, ktoré si môžete pozrieť na začiatku článku a fotky nájdete na tomto linku :
https://www.facebook.com/pg/exploringwolf/photos/?tab=album&album_id=1911549485769629

Opustený detský domov  – Modrý Kaštieľ  obec Necpaly

Ďalší krásny deň vybral som sa tento krát pozrieť starý modrý kaštieľ nachádzajúci sa na námestí obce Necpaly.

Podľa dostupných informácií  viem, že tento kaštieľ pochádza s 19. storočia a patril rodine Justhovcov. Po vzniku Československa bol zoštátnený a pre účely detského domova slúžil od roku  1965.V roku 2000 bol detský domov presunutý do nových priestorov a od vtedy kaštieľ chátra. Dnes však táto stavba vôbec nepripomína detský domov ba ani pamiatku.

Kašteľ

Z jeho prednej vonkajšej strany s balkónom síce stále pôsobí majestátne, no čím viac sa blížim ku vstupu dnu, tým viac je schátralý a zničený. Vo vnútri často narážam na prázdne fľaše z vína, alkoholu a cigaretové ohorky. Na spodnom podlaží sa nachádzajú toalety a vstup do pivnice. Na stropoch izieb už značne opadáva omietka a po stenách sú otrhané pozostatky z rôznych druhov tapiet. Vandali tu nenechali na mieste ani kovové rúry. Tie sú skoro vo všetkých izbách vytrhané a okná porozbíjané.

foto-7

Na vrchnom poschodí je to v rovnako dezolátnom stave. Po zemi je sklo a pozostatky okien. Ani dvere už neplnia svoj účel. Teraz sú pohodené na zemi. Izby boli celkom priestranné a svetlé. Dokonca je ešte všade pôvodná drevená podlaha, ktorá je celkom zachovalá až na pár miest, kde už je povytrhávaná nejakými vandalmi.

foto-5

Z vrchného poschodia vedú schody do podkrovia. Tu už nie je moc čo vidieť, iba podperné stĺpy a strecha. A taktiež veľa prázdnych fliaš. Bol som tu prvý krát pozrieť asi pred rokom a je veľmi smutné, ako sa to za tú dobu zmenilo. Keď som tu bol, nebolo to ešte tak rozpadnuté a poničené ako vtedy. Je veľká škoda, že tento kaštieľ  dopadol takto.

foto-3

Podotknúť už asi len toľko, že v obci sa nachádzajú spolu štyri kaštiele. Tri chátrajú a jeden vlastní súkromná osoba a je kompletne zrekonštruovaný ale neprístupný pre verejnosť. Modrý kaštieľ o ktorom je tento článok sa nachádza oproti obecnému úradu.

Prečo obec, ktorá je správcom tejto nehnuteľnosti necháva ju len tak napospas?

 

Exploring Wolf